Blog | ÖtletFarm - Republic Group iroda koncepció
ÖtletFarm - Republic Group iroda koncepció
Share
Próbáltuk a nagyon szakszerű és konkrét pályázati kiírást megvalósítani koncepciónkban. A megadott követelményeken, tereken felül sikerült kialakítanunk egy relax-szobát és a biciklivel érkező kollégák számára egy öltözőt zuhanyzóval, illetve az egészségmegőrzés jegyében egy infrakabint is elhelyeztünk.

A koncepció bemutatása (érkezéstől a munkavégzésen keresztül a relaxálásig)

A lépcsőházból érkezve egy főbejáratot alakítottunk ki, de a körfolyosóra nyíló két ajtót is megtartottuk: az egyik a dolgozók számára a konyhából való kijárást teszi lehetővé, a másik a várakozó vendégek számára nyújt közvetlenebb kapcsolatot a természethez, az udvarhoz.

 

 

Belépve a Republic Group új irodájába, a recepció fogad bennünket. Bontott, durva deszkából kialakított pultfelület, vastag üvegborítással és élőnövény (moha) hátfallal, markánsan megjelenő céglogóval. Innen jobbra fordulva a vendégváró szokatlan kialakításával szembesülünk: mennyezetről lógó hintákkal, kerti paddal, kandeláberrel, mindezt gyeptégla szigetre helyezve. Az önkiszolgáló bárpult székeit is hinták adják, alsó kifeszítéssel, így téve biztonságosabbá őket. A várakozó vendég bio zöldség- ill. gyümölcsleveket, szendvicseket fogyaszthat. Kiléphet a gangra, oldva a várakozás feszültségét. A recepció mögött jobbra kapott helyet a mosdó, koedukált előtérrel, amelynek légtere közös a wc-tér felett lévő relax szobával. Ezzel a szokatlan térkapcsolattal tesszük közvetlenebbé az irodai hangulatot. Bent két női és egy férfi wc, illetve egy piszoár kapott helyet. A mosdótól balra lévő ajtón át jutunk az öltözőbe, amelyet az irodába kerékpárral érkező dolgozók miatt hoztunk létre, egy zuhanyzóval és egy infraszaunával. A szauna a relax-szobába vezető lépcső alatt kapott helyet. Ugyanezen a falon lévő harmadik átjárón keresztül juthatunk fel a relax-szobába, ahol játékkonzol és csocsóasztal kapott helyet. Ez a szoba a tágabb térérzet érdekében galériaszerű nyitottságot kapott a mosdó előtér felé. A relax-szobába vezető lépcsőn létrehoztunk egy pihenőt, amelyről balra indulva a mozitér lépcsőzetes nézőterének azonos magasságú sorába érkezünk.

 

A recepciótól balra indulva egy karakteres üvegbélelésű – a Republic Groupra jellemző vörös sávval kiemelt – kapun keresztül lépünk be az iroda központi terébe. A beérkezőt egy pillanatnyi megállásra készteti az a közel 4 méter magas, átlátható (két oldalas) üveg kandalló, amivel szemben találja magát. Az iroda új kulcsmotívuma, a tűz, utalás a természeti népek életének legfontosabb szervezőelemére. Az irodai tűznek állandóan égnie kell, jelezve a jelenlétet. Tüzelése akár a dolgozók számára megadott beosztás szerinti program, kötelezettség, felelősségtudat-formálás is lehet. Terveink szerint a tűz táplálása irodai papírhulladékból készült brikettekkel történne. A brikett előállítása a recepciótérben zajlana egy prés segítségével. A brikett alapanyagául szolgáló hulladékpapírhoz az üzleti partnerek által hozott papírkupacok is hozzájárulhatnak, erősítve a partnerek szemében az iroda környezettudatosságát. (A tűztér kialakításának nehézségeivel: füstelvezetés, üveg tisztán tartása, és maga méret, tisztában vagyunk. Részletes kidolgozását a kiviteli körben kívánjuk kibontani.) A tűztéren keresztül belátunk a 12 fős tárgyalóba és a tárgyaló feletti galérián elhelyezett vezetői irodákba. Ez az átlátszóság kölcsönös, a vezetők számára is adott. A tárgyalót két tolóajtón keresztül is megközelíthetjük, melyek integrálódnak a másik központi motívumunkba, ami nem más, mint egy padlótól plafonig érő élőnövény fal, egy sövény. A kukoricagórék áttörtsége inspirálta ötletünket, így ezt a falat az ötletfarm analógiát követve, górénak neveztük el, nem mellesleg, a túloldalán, a galérián a vezetőség helyezkedik el.


 

A növényfal egyforma elemek rendszere, amelyek néhol kívül, néhol belül nyitottak, vízszintes lécezéssel határoltak. Az adott elem túloldala savmart üveg. Ezzel a megoldással a tárgyaló és a felette lévő irodák hangszigeteltek. A sövény a galérián is folytatódik. A góré másik fontos szerepe a gondozás igénye (öntözés, metszés), amely kollektív faladat és csapatépítés is egyben. A sövény külső peremén kapnak helyet a kreatív munkatársak, mobil munkaasztaloknál (9 fő). A kandallótól jobbra indulva jutunk el az ötletelő szobába, amelynek fala az ablak irányába halmozható, összesorolható mobilfal. A terem padlója plasztikus, műfűvel borított. Az ötletelés hintákon ülve történik, vagy egy minigolf meccs közben, mivel a 3 dimenziós padló valóban golfpálya is egyben. A tér hátsó fala jegyzetelésre, firkálásra alkalmas felületet kapott.

 

Az ötletelő tér mögött, az iroda végében kapott helyet a moziszoba. Az amfiteátrumra utaló nézőtér műfűvel borított, formailag is organikus rendszer. A színpad felett kapott helyet a vászon. A moziteremnek több bejárata is van, részben azért, hogy az ötletelővel összenyitva nagyobb térré váljon, továbbá, hogy a recepciótér felé vezető kijárata a könnyebb kiáramlást szolgálja.

Az irodatér túloldalán, két szinten kapott helyet a dolgozók nagyobb csoportja, hozzávetőleg 16 fő. A 22 fős csoport további tagjai a konyha felé vezető térben ugyancsak két szinten lettek elhelyezve. A munkahelyek közötti perforált térelválasztók karámra utalnak, így ezt a részt karámnak neveztük el. A karám feletti galériaszigetnek két feljárója van, az egyik a vezetőkkel közös, központi csigalépcső és egy másik hátsó lépcső, amely a konyhában kapott helyet. A konyha is kétszintes lett. Mind a két szint alkalmas 15-15 fő egyidejű étkezésére. Az asztalok egy része a csigalépcső ívét lekövető bárpult.

Élményt nyújtó tereink
Legyen szó családi házról, lakásról, üzletről, vagy irodáról, hotelről vagy étteremről, mindenből kihozzuk a legjobbat. Sokszínűségünket tükrözik megvalósult munkáinkból összeállított referencia albumaink. Kérjük tekintse meg képgalériánkat!
Élményt nyújtó tereket alkotunk.
TÉRÉLMÉNY - a legtalálóbb kifejezés arra, hogy mit is jelent a lakberendezés számunkra: harmóniát teremteni a színek, formák és anyagok világában; lakásból otthont varázsolni, élményt nyújtó tereket alkotni, akár Önnek is.
A tér élménnyé formálása
Az egységes belső tér megteremtése fő célunk, stílustól és helyszíntől függetlenül, de csak hitelesen.